Hur man monterar sina frimärken

(Publicerad 2006-11-02)

För att kunna visa upp sin samling för andra eller för att kunna berätta en historia med hjälp av frimärken bör man montera sin samling på ett eller fler blad. Montering kan antingen göras med hjälp av fastsättare eller klämfix. Postfriska frimärken ska inte monteras med fastsättare eftersom frimärkets gummering då förstörs; använd istället klämfix. Stämplade märken går bra att montera med fastsättare.

Hur man monterar frimärken med fastsättare och klämfix:Fäst den mindre fliken på frimärkets baksida så högt upp som möjligt. Fukta nederst på den stora fliken och sätt fast på monteringsbladet.Lägg in frimärket i klämfixen, fukta ena halvan av baksidan och fäst på albumbladet. Då kan du senare, om det behövs plocka ur frimärket utan att skada märket eller förstöra klämfixen.

När man monterar hela brev eller stora block bör man sätta upp dem med hjälp av fotohörn.
Glöm inte att använda en monteringslinjal när du monterar. Det ser mycket bättre ut om alla märkena sitter rakt.

Vad ska jag tänka på när jag monterar samlingen?
Glöm inte bort att det viktigaste med att samla frimärken och att montera är att man ska ha roligt; det är en hobby och inget skolarbete!

Vad ska man då montera?
Det är valfritt men här följer de vanligaste områdena:
En bra början är att montera ett blad med temat frimärken berättar. Låt fantasin flöda och gör en berättelse med utgångspunkt i ett antal frimärken eller stämplar. Montera t.ex. min färdväg till skolan, en dag i skolan, mina favoritsysselsättningar eller mina älsklingsdjur.

/AndreasÖvriga artiklar

DatumTitel
2006-11-02Hur man monterar sina frimärken
2006-11-02Göra en plan och montera för utställningar
2009-06-08Vad hände på klubben den 6 maj?
2009-06-08Avslutningen våren 2009!
2009-07-27Ställ ut regionalt i Kungsbacka 2010!
2010-09-02Utställningskort samt frimärke!
2011-06-14Utställningskort samt frimärke 2011!